Despre mine

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
"I do my thing and you do your thing. I am not in this world to live up to your expectations, and you are not in this world to live up to mine. You are you, and I am I, and if by chance we find each other, it's beautiful. If not, it can't be helped." (Fritz Perls, 1969)

joi, 14 mai 2009

Tanar Inovativ+Lider Creativ=Antreprenor de Succes

Merita sa faci antreprenoriat pe timp de criza?

Publicat: 13 Mai 2009 @ 19:09

Raspunsul este categoric DA. Sau cel putin aceasta a fost concluzia care s-a desprins la evenimentul "Tanar Inovativ+Lider Creativ=Antreprenor de Succes", organizat, miercuri, de Fundatia Codecs pentru Leadership, in cadrul saptamanii europene a IMM-urilor. Acest optimism trebuie dublat, insa, de cateva elemente cheie: sa fii ancorat acolo unde conteaza si unde se fac jocurile mari, adica in UE, si sa treci la treaba fara sa mai ceri voie.

"Daca vrem o schimbare trebuie sa o facem noi", a spus Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, prezent la eveniment. In opinia acestuia, autoritatile "traiesc intr-un alt film", complicand mai degraba viata antreprenorilor, in loc sa-i ajute, prin masurile pe care le iau in aceste vremuri de criza, asa cum este cazul impozitului forfetar.

Jianu a adus, prin comparatie, exemple de buna practica aplicate de Franta si Germania, in plina criza economica. Daca francezii au netezit drumul celor care vor sa inceapa o afacere, oferindu-le posibilitatea sa infiinteze o firma cu un euro si sa nu plateasca impozite timp de 3 ani, Germania a relaxat fiscalitatea, lasand astfel mai multi bani la cetateni pentru a incuraja consumul.

"Noi (IMM n.r) cream plus valoarea, dam bani la bugetul de stat si primim in schimb piedici", a subliniat Jianu, in opinia caruia este de neinteles cum statul isi schilodeste principala sursa care-i asigura bani la buget. In Romania, aproximativ 99% din companii sunt IMM si creeaza 70% din PIB.

Mai merita sa faci antreprenoriat in aceste conditii? "Daca esti virusat de ceea ce inseamna antreprenoriatul, libertatea, lucrurile pe care le construiesti, cred ca merita toate aceste lucruri. Si credem ca intotdeauna cand se fac astfel de legi 'anti-oameni', mediul raspunde pe dos. Toti se fac persoane fizice autorizate", a afirmat Jianu.

Cat priveste nisele spre care tinerii antreprenori ar putea sa se orienteze in aceasta perioada,activitatile de lobby par a fi o oportunitate.

"Ar trebui inceput de la promovarea unei legi a lobby-ului. E o chestiune foarte stringenta, pentru ca lipsa unei reglementari in acest sens te scoate in afara legii. La noi exista trafic de influenta, nu exista o activitate de lobby din care sa castigi", a spus, pentru EurActiv.ro, presedintele PTIR.

Fimele de soft, publicitate si PR raman si ele o varianta pentru tinerii care nu au bani sa intre in industrie sau sa faca ceva spectaculos. "Un tanar va incepe de undeva unde resursele sunt putine si se bazeaza pe gradul de inovare si cunoastere", a aratat Jianu.

Ce au concluzionat tinerii intreprinzatori prezenti la eveniment:
- generatiilor tinere nu le este este frica de schimbare, pentru ca au crescut cu ea
- trebuie pus accentul pe managementul de criza
- trebuie sa te cunosti foarte bine ca sa inveti in fiecare zi cate ceva
- sa privesti inainte, sa anticipezi evenimentele
- o pregatire in resurse umane si management de proiect face diferenta, pe langa o meserie bine stiuta, cand vine vorba de experienta profesionala
- optimismul este foarte important; cand privesti "in afara" si vezi numai probleme, sa nu te lasi "otravit", influentat in sens negativ

Solutii pe timp de criza:
- strategii de management al riscului
- fondurile europene
- voluntariatul pentru acei tineri care vor sa invete si sa nu stea pe loc

C.M
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_17187/Merita-sa-faci-antreprenoriat-pe-timp-de-criza.html

Tanar Inovativ+Lider Creativ=Antreprenor de Succes

Marian Stas, presedintele Fundatiei Codecs: "Mai multe undite tinute in apa cu diverse tipuri de momeala", solutia de criza a IMM-urilor

Publicat: 14 Mai 2009 @ 01:24

Investitiile in cercetare si inovare, impreuna cu o paleta larga de oferte de produse sau servicii, ar putea fi asii din maneca antreprenorilor care vor sa se mentina pe piata, in noul context economico-financiar. Asa sustine Marian Stas, presedintele Fundatiei Codecs pentru Leadership, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, cu ocazia evenimentului "Tanar Inovativ+Lider Creativ=Antreprenor de Succes" organizat, pe 13 mai, de fundatie.

EurActiv.ro: Merita sau nu sa mai faci antreprenoriat, dat fiind noul climat economico-financiar?

Marian Stas: Mesajul cel mai important al intalnirii de astazi (n.r. evenimentul "Tanar Inovativ+Lider Creativ=Antreprenor de Succes", organizat, miercuri, 13 mai, de Fundatia Codecs pentru Leadership) a fost acela ca da, merita. Si inainte de orice merita pentru noi insine. Indiferent de cum evolueaza contextul crizei, important este sa crestem si sa ne cultivam comportamente proactive, care sa ne ajute sa ne implinim visul. Si nu este deloc o figura de stil. Imi este foarte usor sa comit un act extrem, dar in loc sa comit asta, pot sa ma uit la mine, sa vad ce vreau cu adevarat. Si daca raspunsul este "da merita", atunci asta este motivul cel mai important.

EA: Acestea sunt principii pe care nu ne-a impiedicat nimeni sa le aplicam inainte sa loveasca criza. De ce trebuie sa devenim curajosi, optimisti si plini de idei doar impinsi de la spate, cand ne frige focul la talpi?

M.S: Un raspuns sec ar fi: de prosti. Sigur ca e mai bine sa previi decat sa vindeci. Dar as pune intr-o alta cheie povestea asta cu criza. Am constatat ca, printre altele, are o proprietatea foarte transanta. Filtreaza. Cand n-ai foarte multe optiuni la dispozitie, incepi sa prioritizezi si raman cu adevarat lucrurile acelea importante din viata. De exemplu: cine sunt, de unde vin si incotro ma duc. Cu alte cuvinte, ce anume vreau sa fac cu adevarat. Si nu e deloc figura de stil. Adica nu ma mai imprastii, nu ma mai duc peste tot. Un astfel de context ma obliga sa ma uit intr-adevar, nu atat la supravietuire, cat la lucrurile cu adevarat importante, autentice, ce inseamna existenta mea personala si profesionala in urmatorii 5-10-15 ani. Daca contextul asta de criza ar putea sa aiba vreo valoare, este cea de filtru, de decizie, de optiune si de prioritizare care poate, atunci cand lucrurile merg normal, o mai pasam. Dar asa sunt fortat sa practic exercitiul lucid al optiunii.

E.A: Antreprenorii emit semnale ca se simt prinsi "in corzi" cu noile masuri anticriza. Care ar putea fi solutia / nisele care sa-i fereasca de KO si sa-i mentina pe piata "in picioare", "sanatosi" si chiar cu un profit, in masura in care este posibil?

M.S: Sa fiu in continuare in business, in urmatorul an de zile, poate fi un obiectiv rezonabil, senin si detasat. Asta inseamna, in principal, sa nu pierd bani. Cum vad lucrul asta? Am 2 sugestii. Prima, mai multe undite tinute in apa cu diverse tipuri de momeala. Pentru ca e foarte posibil ca undita mea cu 'U' mare sa nu aiba cea mai buna momeala, daca am una singura, si sa nu vian pestele asteptat. Sigur pot sa am 20 de undite si sa le pierd numarul. Dar 3-4 as recomanda. Deci cu alte cuvinte mai multe optiuni, nu una singura. Si nu optiuni pe care sa nu le poti gestiona. A doua, ii invit pe toti cei care sunt sau vor sa devina antreprenori sa-si puna repede la punct motorasul R&D (Research & Development). Devenim interesanti si ramanem pe piata in masura in care avem un ou de aur. Lucrul acela pe care poate nu l-a mai facut nimeni, sau daca l-a mai facut, tu-l faci mai istet, mai bine si mai ieftin.

EA: In noile conditii, cum ar putea fi impacate cercetarea si inovarea cu bugetele intrate la apa ale firmelor? Sa fie curajul de a incerca sa iesi in fata cu ceva nou, cel care va face diferenta pe piata?

M.S: Daca aplicam principiul 80-20, asta este primul 80% care cere cam 20% din resurse. Marginea cealalta cere cam 80% din inspiratie, instinct,etc. A doua parte a povestii este cum vinzi produsul respectiv.

Si aici as invoca principiul increderii. Te duci unde te stie lumea, nu te duci pe sec, pe rece. Pot sa ma duc sa "vand" acel nou produs in care am investit celor pe care-i cunosc, care au incredere in mine, celor cu care pot sa-mi recuperez o parte din investitie si impreuna cu care pot sa si pilotez performanta serviciului respectiv. Vorba merge din gura in gura. Folclorul functioneaza. Cu siguranta, intr-un interval oarecare de timp, vestea ca unul sau altul dintre intreprinzatori are un lucru interesant si de valoare circula. Si atunci poti sa construiesti strategia de marketing si de vanzari in consecinta.

Camelia Moga
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_17189/Marian-Stas-presedintele-Fundatiei-Codecs-Mai-multe-undite-tinute-in-apa-cu-diverse-tipuri-de-momeala-solutia-de-criza-a-IMM-urilor.html

marți, 12 mai 2009

volunteering bullshit part 2

se pare ca va deveni un serial, nu va ramane un fil artistic .... sau cel putin pana cand subsemnata va invata ... vesnica capcana (da, o cacofonie care rimeaza cu titlul) "fa ce zice popa....".

acu nu va inchipuiti ca am zis fac eu .... nuuuu .... nici macar ... cand zici fac eu macar iti iei ceva "lauri"... nuuuu ... eu am facut direct.

YES! My name is lucia and I am ...lets not call names.... :-)

well ... it's time for me to cut the cord.

am inceput putin de azi, putin de maine si clar de tot de joi ... nu joi tzapule joi, ci joi 14 mai. iar daca ma mai vedeti scriind despre subiect pe acelasi ton dupa 14 mai feel free to call me names ...

yours sincerely
lucia ... today i don't deserve a large L ...

luni, 4 mai 2009

volunteering bullshit

azi m-am hotarat sa scriu despre "volunteering bullshit" din nevoia de a descarca maimutele din spatele meu si a le trimite la plimbare ("walk untill your feet bleed, and than keep walking") ...

ipoteze de lucru:

1 voluntariat la locul de munca: atunci cand te oferi sa faci ceva ce nu tine de postul tau, dar iti place, cunosti, si intr-un exces de zel si de entuziasm spui FAC EU!
2 voluntariat de amorul artei: iti oferi cunostintele si experienta in beneficiul semenilor
3 voluntariat= nu iti iese nimic material

here it is: EL GRANDE BULLSHIT

1 ti-ai asumat 10 maimute care nu iti apartin. din onoare si self respect le duci la bun sfarsit. la acest sfarsit toti cei care pana atunci au tacut, brusc au opinii, mai la stanga, mai la dreapta, mai fara spatii, dar nu o poti face manual? ca doar ai lucrat in word nu ti-ai stricat ochii o noapte in corel ... aici s-a rupt filmul meu

2 pe net se tot intreprind lucruri pe baza de voluntariat: se impartasesc opinii, se dezvaluie solutii etc. cineva a luat initiativa de a face o brosura de promovare a fotografilor, in mod gratuit. are nevoie insa de articole gratuite de la fotografi. ideea ar fi ca fotografi experimentati sa impartaseasca din experienta lor, sa descrie tehnici etc ... ei se promoveaza, noi invatam. intrebarea ridicata a fost: de ce am face asta gratis? si aici s-a rupt filmul lor

toate astea vin pe fondul unei mai vechi discutii cu niste tinere sperante - tineri studenti care vor sa deschida YET ANOTHER ASSOCIATION. si nu asta ar fi baiul. dar oamenii astia nu sunt dispusi sa depuna nici macar cel mai mic efort voluntar pt asta, nici un degetel, desi totule in beneficiul lor...

concluzia: chiar daca nu platesti, nu inseamna ca e gratis, si voluntariatul de dragul binelui e pe cale de a fi acoperit cu ... lots of BULLSHIT

and yes, i have decided: what they don't know, can't hurt them si in loc de a face pro bono lasa-i pe altii sa faca pro money.